Història de la Inteligencia artificial

This is a page/post excerpt text. How to edit excerpt field content?

Introducció

La història de la Intel·ligència Artificial (IA) és un viatge fascinant a través de dècades d’innovació, descobriments i reptes. Tot va començar amb una pregunta simple: ¿és possible crear una màquina que pugui pensar i aprendre com un ésser humà? Aquesta interrogant va donar lloc a la naixença de la Intel·ligència Artificial, una disciplina que ha marcat el camí cap a un futur on les màquines podrien assolir tasques intel·lectuals complexes.


1950

Alan Turing publica “Computing Machinery and Intelligence,” que planteja la pregunta “¿Les màquines poden pensar?”

1969

La primera demostració pública d’un programa d’IA anomenat “ELIZA” es presenta, simulant una conversa amb un psicòleg.

1997

Deep Blue, un superordinador d’IBM, derrota el campió mundial d’escacs, Garry Kasparov, en una partida històrica.

2011

IBM Watson guanya el concurs de Jeopardy!, demostrant la capacitat de les màquines per comprendre i generar llenguatge natural.

2015

OpenAI és fundada per Elon Musk, Sam Altman i altres, amb la missió de desenvolupar IA segura i beneficiosa per a tota la humanitat.

2016

AlphaGo, desenvolupat per DeepMind (una subsidiària de Google), derrota el campió mundial de Go, un joc extremadament complex, assenyalant un avenç significatiu en la capacitat de les màquines per al raonament estratègic.

2020

OpenAI llança GPT-3, el model de llenguatge més gran fins ara, que mostra una capacitat notable per a la generació de text coherent i contextuadament adequat.

2022

ChatGPT esdevé el segon chatbot en superar el Test de Turing, demostrant una habilitat notable per a interaccions humanes, tot proporcionant respostes comprensibles i coherents, i arribant a un nivell d’intel·ligència artificial que s’apropa a la comprensió humana.

2023

ChatGPT supera els 100 milions d’usuaris, convertint-se en l’aplicació de consum de creixement més ràpid fins ara. OpenAI llança GPT-4 amb capacitat multimodal per a imatges i text. El nou model obtingué alts resultats en exàmens estàndard.

On estem ara?

Actualment, ens trobem en una època d’acceleració extraordinària en l’evolució tecnològica. Aquesta progressió s’ajusta a la llei de Moore, que sosté que la capacitat dels processadors i la tecnologia en general creixen exponencialment. Ja podem crear imatges, modificar veus i vídeos, entrant en un territori on la línia entre el real i el generat per la intel·ligència artificial es comença a difuminar. Aquesta nova era presenta oportunitats emocionants, però també planteja interrogants ètics i de confiança. És essencial mantenir-se alerta i conscients d’aquesta evolució, ja que, tot i les millores significatives que aporta a la nostra vida quotidiana, també ens obliga a considerar noves qüestions i dilemes.